Μέσα σε δυο αιώνες (15ος – 17ος αιώνας) οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο. Ορισμένες όμως περιοχές παρέμειναν, ήδη από το 1204, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην κυριαρχία των Λατίνων και κυρίως των Βενετών, των Γενουατών και των Φράγκων. Από τα τέλη του 11ου αιώνα είχε βέβαια αρχίσει η κατάληψη της Μικράς Ασίας, που ολοκληρώθηκε τον 13ο αιώνα.

Είδαμε σε προηγούμενα μαθήματα, ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν αρκετές φορές πριν από το 1821. Οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν κυρίως για δύο λόγους: α) είχαν τοπική έκταση και β) δεν είχαν την απαιτούμενη οργάνωση. Η Επανάσταση του 1821 είχε επιτυχημένο αποτέλεσμα για τους Έλληνες επειδή είχε και τις δύο αυτές προϋποθέσεις, δηλαδή οργάνωση και συμμετοχών πολλών ελληνικών περιοχών. Το δύσκολο έργο της οργάνωσης ανέλαβε κυρίως η Φιλική Εταιρεία.

Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις. Σκοπός της Εταιρείας ήταν η Επανάσταση των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Α. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Βιντεοπαρουσίαση του μαθήματος

(αν δεν ανοίγει με Chrome επιλέξτε έναν άλλον φυλλομετρητή):

Δημιουργία παρουσίασης: Δημήτρης Γαρουφαλής (22 Φεβρουαρίου 2015)

Β. ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Οδηγίες μελέτης

Οι μαθητές καλούνται να κάνουν ανάγνωση το Κεφ. 1 Η Φιλική Εταιρεία από το σχολικό βιβλίο, σελ. 74-75. Κατόπιν να παρακολουθήσουν προσεχτικά το βιντεομάθημα (Βήμα 1ο) και εν συνεχεία να απαντήσουν στις ερωτήσεις (Βήμα 2ο). Τέλος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σχετικά ντοκιμαντέρ.

Βημα 1ο: Παρακολούθησε το παρακάτω βιντεομάθημα

( Επιμέλεια βίντεο: Σουδίας Ιωάννης)

Βήμα 2: Απάντησε σε ερωτήσεις εμπέδωσης

Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο “Ερωτήσεις-Απαντήσεις” εμφανίζεται πλαίσιο με εισαγωγικό κείμενο και ερωτήσεις. Προσπάθησε να απαντήσεις τις ερωτήσεις, πριν δεις την απάντηση. Πατώντας με το ποντίκι τη γαλάζια μπάρα κάθε ερώτησης, εμφανίζεται η απάντηση. > Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Ντοκιμαντέρ για τη Φιλική Εταιρεία

1821, η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα. 1821-1827 (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

1821 «Μια Ιδέα Γεννιέται» (ΣΚΑΪ E02)

Φιλική Εταιρεία. Ξάνθος-Σκουφάς-Στακάλωφ (Βουλή)