Μέσα σε δυο αιώνες (15ος – 17ος αιώνας) οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο. Ορισμένες όμως περιοχές παρέμειναν, ήδη από το 1204, για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην κυριαρχία των Λατίνων και κυρίως των Βενετών, των Γενουατών και των Φράγκων.

Μεγάλης σημασίας για την πρώτη περίοδο ιδίως της τουρκικής κατάκτησης των ελληνικών περιοχών (σε ελληνική χερσόνησο και Μικρά Ασία) είναι η φυγή Ελλήνων (Βυζαντινών) λογίων προς τη Δυτική Ευρώπη (κυρίως την Ιταλία), συμβάλλοντας με το πνευματικό τους κύρος στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Οδηγίες μελέτης

Οι μαθητές καλούνται να κάνουν ανάγνωση το Κεφ. 1 Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου (Β Ενότητα) από το σχολικό βιβλίο, σελ. 28-29. Κατόπιν να παρακολουθήσουν προσεχτικά το βιντεομάθημα (Βήμα 1ο) και εν συνεχεία να απαντήσουν στις ερωτήσεις (Βήμα 2ο). Τέλος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σχετικά ντοκιμαντέρ.

Α. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Βιντεοπαρουσίαση του μαθήματος

(επιλέγεις “present” για να αρχίσει η παρουσίαση):

Δημιουργία παρουσίασης: Δημήτρης Γαρουφαλής ( 29 Οκτωβρίου 2019 )

Β. ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Βημα 1ο: Παρακολούθησε το παρακάτω βιντεομάθημα

Εκπαιδευτικό βίντεο (http://anoixtosxoleio.weebly.com). Ιστορία ΣΤ’ τάξης: Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου. Επιμέλεια βίντεο: Σουδίας Ιωάννης

Βήμα 2: Απάντησε σε ερωτήσεις εμπέδωσης

Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο “Ερωτήσεις-Απαντήσεις” εμφανίζεται πλαίσιο με εισαγωγικό κείμενο και ερωτήσεις. Προσπάθησε να απαντήσεις τις ερωτήσεις, πριν δεις την απάντηση. Πατώντας με το ποντίκι τη γαλάζια μπάρα κάθε ερώτησης, εμφανίζεται η απάντηση. > Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση των ελληνικών περιοχών από τους Οθωμανούς Τούρκους

Βυζαντινοί λόγιοι και καλλιτέχνες στην Αναγέννηση (Αρχείο ΕΡΤ)