Τον Φεβρουάριο του 1821 ο υπασπιστής του Ρώσου τσάρου, Αλέξανδρος Υψηλάντης, ηγήθηκε της εξέγερσης εναντίον των Τούρκων στη Μολδοβλαχία. Ωστόσο, μετά από επτά μήνες, η εξέγερση καταπνίγηκε από τον οθωμανικό στρατό.

Κορυφαία στιγμή της εξέγερσης στη Μολδοβλαχία είναι η ηρωική μάχη του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι της Βλαχίας (σημ. Ρουμανίας).

Α. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (δεν είναι διαθέσιμη)

Β. ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Οδηγίες μελέτης

Οι μαθητές καλούνται να κάνουν ανάγνωση το Κεφ. 2 Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία από το σχολικό βιβλίο, σελ. 78-79. Κατόπιν να παρακολουθήσουν προσεχτικά το βιντεομάθημα (Βήμα 1ο) και εν συνεχεία να απαντήσουν στις ερωτήσεις (Βήμα 2ο). Τέλος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σχετικά ντοκιμαντέρ.

Βημα 1ο: Παρακολούθησε το παρακάτω βιντεομάθημα

Εκπαιδευτικό βίντεο (http://anoixtosxoleio.weebly.com). Ιστορία ΣΤ’ τάξης: Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία. Επιμέλεια βίντεο: Σουδίας Ιωάννης

Βήμα 2: Απάντησε σε ερωτήσεις εμπέδωσης

Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο “Ερωτήσεις-Απαντήσεις” εμφανίζεται πλαίσιο με εισαγωγικό κείμενο και ερωτήσεις. Προσπάθησε να απαντήσεις τις ερωτήσεις, πριν δεις την απάντηση. Πατώντας με το ποντίκι τη γαλάζια μπάρα κάθε ερώτησης, εμφανίζεται η απάντηση. > Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Ντοκιμαντέρ για τη εξέγερση στη Μολδοβλαχία

1821. Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή (Αρχείο ΕΡΤ | Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο ξετυλίγει το χρονικό προετοιμασίας της Επανάστασης του 1821, εστιάζοντας στους πρωταγωνιστές της και στη δράση τους)

Η κρεμάλα του Πατριάρχη (Αρχείο ΕΡΤ | Μαγνητοσκοπημένη παράσταση Καραγκιόζη από την Εθνική Σκηνή Θεάτρου Σκιών. Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζεται η ιστορία της «Κρεμάλας του Πατριάρχη»)

Σημαντικοί σύνδεσμοι

Η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης (φωτόδεντρο)

Εἰς τὸν Ἱερὸν Λόχον, Ανδρέα Κάλβου (ποίημα από τη συλλογή Ωδαί)

Ο Ιερός Λόχος και η εν Δραγατσανίω μάχη, Ράδος, Κωνσταντίνος Ν. (1919)