Τα στάδια στην αρχαία Ελλάδα

Το βιβλίο (της σειράς “Ιστορία των Πολιτισμών” του περιοδικού CORPUS) αποτελεί ένα μοναδικό συλλογικό έργο αφιερωμένο στα “Στάδια στην Αρχαία Ελλάδα και τις σύγχρονες αναβιώσεις των αρχαίων αγώνων”.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών και εφόρων αρχαιοτήτων, παρουσιάζονται στο αρχαιόφιλο αναγνωστικό κοινό, με τρόπο εύληπτο και επιστημονικά έγκυρο, τα στάδια και οι χώροι άθλησης των αρχαίων Ελλήνων.

Η παρούσα έκδοση επιτρέπει στον αναγνώστη μια σφαιρική γνωριμία με τους χώρους όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε το αρχαίο ελληνικό αθλητικό ιδεώδες, το οποίο αποτέλεσε το πρότυπο του αγωνιστικού φρονήματος στα νεώτερα χρόνια.

Από το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας του 776 π.Χ. έως τις σύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πραγματοποιείται μια συναρπαστική αναδρομή στην πολιτιστική κληρονομιά του “καλού καγαθού” άθλου, του ιδεώδους της σωματικής άθλησης και της απόλαυσης του παιγνιδιού, πάνω απ’ όλα όμως της ικανοποίησης της νίκης.

Το αρχαίο στάδιο τιμάται με την έκδοση αυτή αφού, ως χώρος ευγενούς άθλησης, αποτέλεσε μια εναλλακτική πρόταση ειρήνης απέναντι στον πόλεμο και στην αδελφοκτόνo ανθρωποσφαγή των Ελλήνων. Ο Ελληνισμός προσπάθησε να θάψει την ανθρώπινη βία στη σκόνη του σταδίου και της παλαίστρας με αντάλλαγμα ένα στεφάνι αγριελιάς και μια θέση στην αιωνιότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *